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Rassegna stampa

Edizione 2018



FORBES website


“Back To School: Wine Books That Put You At The Head Of The Class”


by Lana Bortolot


”…if you’re looking for a lighter read, something modern or a straightforward deconstruction, consider these books destined to be new classics: Wines and Vineyards of Burgundy, Camillo Favaro, Giampaolo Gravina (Fil Rouge, 2018). At 560 pages, this is not exactly light reading, but students of Burgundy will appreciate this directory of top producers in its renowned sub-regions of Chablis, Côte D'Or, Côte Chalonnaise and Mâconnais…”


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INTRAVINO blog


“Vini e terre di Borgogna. Intervista a Camillo Favaro (e 12 segnalazioni del ♥)”


by Alessandro Morichetti


”Lettura preziosa per chi di Borgogna sa già parecchio ma anche per chi di Borgogna non sa un accidenti.”


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I LIKE WINE blog


”Recommendation of Book”


by Jung Yong Cho


This book becomes a definitive guide to Burgundy wines”… ”Funny but intellectual approach to the Burgundian wines by the two Italian wine experts, Camillo Favaro and Giampaolo Gravina. Such a great book on Burgundy.”


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Travel by ENTREE


“A detailed introduction to Burgundy wine”


by William Tomicki


“Wines and Vineyards of Burgundy: Chablis, Côte d’Or, Côte Chalonnaise, Mâconnais by Camillo Favaro and Giampaolo Gravina is an in-depth study of Burgundy, the cradle of terroir and a land of winegrowers, the most informative and entertaining book we’ve ever seen on the subject…”


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Jotain Maukasta


“Pelottava(ko) Burgundy – Wines and Vineyards of Burgundy”


by Mari Moilanen


“Burgundi, Bourgogne, tuo viinialueiden taivas maan päällä. Tai helvetti, mikäli miettii alueen, apellaatioiden ja maaperän kompleksisuutta. Burgundi, kiinnostava ja monimutkaisuudessaan sekä kalliissa hintalapuissaan myös hieman pelottava tai ainakin mystinen viinialue. Tämän kirjan jälkeen ehkä hitusen vähemmän näitä kahta…”


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Tom’s wine line


“An Oenological Linguistic Trifecta”


by Tom Maresca


“The recent publication of Wines and Vineyards of Burgundy (ArteVino, 2018) achieves a new high in the internationalization of wine, as well as being a serious accomplishment in wine criticism: It’s a fine English translation of a truly interesting Italian book about some wonderful French wine…”


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Civiltà del Bere


“Leggendo la Borgogna di Favaro e Gravina”


by Alessandro Torcoli


“Benvenuto al libro di Camillo Favaro e Gianpaolo Gravina: “Vini e terre di Borgogna“. Capace, tra gli altri pregi, di farci vedere una Borgogna normale, complessa e intrigante qual è, ma senza mitizzare nulla, anzi – pregio massimo – ricordando a chi ama o studia il vino, anche (e non solo) quello della Cȏte d’Or, che la Borgogna si estende a nord nell’inarrivabile grazia di Chablis e a sud nella generosa espressività del Mâconnais. Anzi la mia personale ammirazione per l’opera di Favaro e Gravina comincia proprio da qui, germinata ancor prima di ricevere questo bel volume…”


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WineSurf


“Vini e Terre di Borgogna: un libro necessario”


by Francesco Falcone


“Si fa presto a dire mito. Ma mito non vuol dire niente. I borgognoni sono gente concreta, che sa che cos’è la materia prima ancora dello spirito; che conosce il lavoro, sopra ogni altra cosa. E dei miti forse se ne fregano…”


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Piattoforte


“Vini e terre di Borgogna, un graditissimo bis”


by Fabio Rizzari


“Esce la nuova edizione, irrobustita e ampliata, di un classico della critica italiana…”


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Wine and more


“Vini e Terre di Borgogna, un viaggio di selezione e passione”


by Erika Mantovan


“Vini e Terre di Borgogna è l’ultimo libro di Camillo Favaro e Giampaolo Gravina, e già il titolo vuole anticipare e presentare la magia che c’è nel fare il vino in terra di Borgogna…”


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